Piešťanským bahnom sa liečili i domáci miláčikovia

25.12.2012 Piešťany

Piešťany 25. decembra (TASR) – Piešťanské kúpele so známym liečivým bahnom dnes povoľujú vziať si kúpeľným hosťom na pobyt aj svoje domáce zvieratá. Boli však časy, kedy sa bahnom liečili samotní domáci miláčikovia.

Dokumentujú to fotografie na výstave, ktorú kúpele pripravili k storočnici svojho najluxusnejšieho a najznámejšieho kúpeľného hotela Thermia Palace. Na nich je záber na psa v kadi s bahnom a na koňa pri balneoterapii.

Fotografia vznikla podľa riaditeľa piešťanského Balneologického múzea Vladimíra Krupu, ktorý sa na príprave výstavy podieľal, pravdepodobne v medzivojnovom období. "Nebola to bežná služba kúpeľov, iba doplnková a podľa všetkého iba pre zvieratá bohatších ľudí," uviedol Krupa pre TASR.

Kúpele nemali vyhradené špeciálne priestory, kde by lámku, následky zranení či deformácie končatín menších či väčších zvierat liečili. Podľa Krupu nie je známe, kde v areáli kúpeľov fotografie zvieracích kúpeľných hostí vznikli. Bahno z Piešťan sa pre tento účel podľa Krupu skôr vyvážalo, je známy prípad, kedy sa takto liečil závodný kôň. "O tom máme v múzeu zachovanú korešpondenciu," dodal Krupa.
 

Vyberte región